dimarts, 25 de juliol del 2017

MARCA ESPANYA. El divideix i venceràs que utilitza el Govern per evitar la unanimitat en les protestes. Tenint en compte que acaba de caure la població a Espanya i que la crisi serveix per justificar-ho tot, el Govern pretén reduir l'import de les pensions gairebé a la meitat.





Atents, pensionistes d'avui i del futur. Si us jubileu avui, després de 40 anys cotitzant per un sou de 2.000 euros al mes, percibiríais aquests 2.000 euros per 14 pagues l'any. Amb el model que el Govern planteja a hores d'ara, la teva pensió passaria de 2.000 a 1.100 euros al mes, segons el càlcul que l'exministre de treball Valeriano Gómez ha realitzat després d'examinar l'Informe sobre el Factor de Sostenibilitat, que l'Executiu ha lliurat a la comissió d'experts nomenada per Fátima Báñez (Veure document Comparació prestació definida i contribució definida). L'edat de jubilació deixa de ser tabú, i es prolongarà per sobre dels 67 anys. A més, l'actualització de les pensions en base a l'IPC passarà a ser història.

És a dir, que aprofitant l'excusa del factor de sostenibilitat -revisió de les pensions cada cinc anys sobre la base de l'esperança de vida-el que volen és crear un nou sistema, calcat de l'alemany i al dictat de Brussel·les. Avui és possible saber quant contribueix i quant et correspon de pensió a jubilar-te. Amb el nou pla amb el qual ens amenacen, és impossible conèixer el que cobraràs. "I cal tenir en compte que, si la proposta es manté tal com està, afecta no només a les noves pensions sinó a l'actualització de les existents ara mateix", segons adverteix un dels 12 savis que integren la comissió. (Veure proposta sobre el factor de sostenibilitat del Govern per a la comissió de savis).

L'oposició sospita que aquesta radical reforma que ens estan cuinant és una de les raons per les quals la Comissió Europea s'ha mostrat comprensiva en ampliar en dos anys el termini de l'objectiu de dèficit. Ens queda per descobrir quina sorpresa ens espera amb la reforma laboral.

L'any 2011, el Govern de Zapatero va introduir un mecanisme d'ajust automàtic de les pensions en funció de l'esperança de vida, que s'anomena factor de sostenibilitat. Això significava que a partir de l'any 2027 es revisaria cada cinc anys l'esperança de vida als 67 anys. En aquest moment, la mitjana d'esperança de vida de les dones després de la jubilació és de 22 anys, i la dels homes, de 18 anys. Aquest factor es fa servir, amb diferents criteris, en altres països europeus com Grècia, França, Itàlia, Països Baixos, Dinamarca, Portugal ... El Govern espanyol, s'ha decantat per l'alemany, només que a Alemanya l'aplicar-lo i comprovar que els seus pensions queien un 20%, el Govern va optar per incloure un factor de correcció que capitalitzava lleugerament la pensió i esmorteïa l'impacte, segons explica un dels experts de la Comissió. Aquí, si no es corregeix, cauran al voltant del 45%.

Es lligaran també les pensions a l'evolució demogràfica i a la situació econòmica. Tenint en compte que acaba de caure la població a Espanya i que la crisi serveix per justificar-ho tot, la reforma estarà a punt en mesos. No hi ha més que llegir els arguments que es recullen en l'informe. Tot i que el factor de sostenibilitat es començaria a aplicar a partir de 2027, en la llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat de fa un any hi ha un article que permet la seva posada en marxa immediata: "El Govern, en cas de projectar un dèficit en el llarg termini del sistema de pensions, revisarà el sistema aplicant de forma automàtica el factor de sostenibilitat en els termes i condicions previstos en la Llei 27/2011, d'1 d'agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social ".

"En realitat, encara que el Govern diu que vol mantenir el sistema, el que fa és crear un sistema de capitalització pur i dur davant l'actual, basat en la redistribució. Les pensions més baixes, reben una mica més del que els correspondria mentre que les altes reben una mica menys ", segons el citat expert, que considera que la coincidència del document per realitzat per la patronal de les assegurances, UNESPA (Veure informe), les conclusions coincideixen amb l'elaborat pel ministeri de Treball, no és casual. "La baixada de les pensions públiques obre un buit perquè tots ens dirigim a subscriure fons de pensions privats. L'experiència dels darrers anys mostra l'escassa o nul·la rendibilitat d'aquests fons de pensions. Però a més, el Govern difícilment es va a resistir a la temptació de reduir el dèficit via rebaixa de les pensions ".

El divideix i venceràs que utilitza el Govern per evitar la unanimitat en les protestes, es percep en un altre dels punts del document al lliscar que els pensionistes viuen millor que els assalariats: "El denominat factor de sostenibilitat haurà de tractar de solucionar comportaments perversos que el propi sistema de Seguretat Social espanyol origina i que no s'han de perpetuar en el temps. en aquest sentit, és particularment significatiu els increments experimentats per les pensions en l'última dècada, on la pensió mitjana del sistema ha crescut més que els salaris i més que la variació de preus ". 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS