divendres, 25 d’agost del 2017

Per què l'Exèrcit commemora el cop franquista?. L'ordre militar que enaltia l'aixecament del 18 de juliol de 1936 que va donar lloc a la Guerra Civil, María Dolores de Cospedal, ministra de Defensa tots els grups de l'oposició, que comparegui al Congrés per l'ordre militar.






Tots els grups de l'oposició, des d'Esquerra fins Ciutadans, s'han unit avui a la Diputació Permanent del Congrés per reclamar la compareixença extraordinària de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, per una ordre militar que cridava a commemorar el cop franquista del 18 de juliol de 1936 que va donar origen a la Guerra Civil.

La petició de compareixença de Cospedal havia estat demanada pel PNB i el PDeCAT per explicar les mesures que ha adoptat en relació amb una ordre militar enviada des de l'Agrupació de Suport nombre 61 en la qual es enaltia el cop franquista del 18 de juliol de 1936 que va donar origen a la Guerra Civil.

"En aquest dia s'inicia oficialment a tot Espanya un alçament cívic-militar, en el qual participa la majoria de l'Exèrcit. És un dia important en la història de la nostra pàtria que mereix ser recordat perquè les generacions futures evitin el que es produeixin les circumstàncies que van propiciar l'enfrontament bèl·lic --assenyala el escrit-. Els pobles que obliden la seva història estan irremissiblement condemnats a repetir-la "

El Ministeri de Defensa va admetre l'error d'incloure aquesta efemèride entre les que s'han de commemorar en els exèrcits i demanar disculpes per la comunicació difosa. Però tant el PDeCAT com el PNB creuen que això no és suficient i que, en paraules del diputat basc, Mikel Legarda, ha destituirse al responsable de la unitat militar que va dictar l'ordre.

La petició de compareixença ha estat recolzada pel portaveu d'Esquerra (ERC), Joan Tardà, i per la de Units Podem, Irene Montero, que considera Units Podem: Irene Montero, que considera que "ser demòcrata és ser antifeixista" i que " la democràcia no és compatible amb homenatjar un cop d'estat a un govern electe ".

Però també ho ha donat suport al Grup Socialista, la portaveu, la comandant retirada Zaida Pedrera ha remarcat que si l'ordre fora d'un soldat o un suboficial, hauria estat motiu de sanció, i que en canvi Defensa ha volgut resoldre'l com un error en ser obra d'un oficial cap d'unitat.

I també s'ha sumat Ciutadans, el portaveu de Defensa, Miguel Gutiérrez, ha indicat que "qualificar de efemèride un succés tan lamentable com la Guerra Civil està fora de tot lloc". "No n'hi ha prou amb un tuit i les explicacions han de ser una mica més extenses -ha comentat--. Val la pena que la ministra ofereixi les explicacions oportunes i que hi hagi depuració de responsabilitats ".

Per contra, el portaveu de Defensa del PP, Ricardo Tarno, s'ha defensat al·legant que aquesta efemèride del 18 de juliol de 1936 es ve repetint "des de fa més de 17 anys" i s'ha commemorat fins i tot en temps del Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i quan era Cap d'Estat Major (JEMAD) l'avui assessor militar de Pablo Iglesias, el general retirat Julio Rodríguez

El Grup Popular acusa l'oposició de demagògia i s'ha preguntat on eren el PSOE, Podem o els nacionalistes catalans i bascos quan es commemorava aquesta data any rere any. "Exigir ara la compareixença de Cospedal, quan durant cinc ministres ningú ha donat explicacions, resulta graciós", ha comentat.

Tot i això, ha admès la necessitat de "modernitzar" el sistema d'efemèrides militars i per això es va encarregar a l'Institut d'Història Militar una revisió de les dates que se celebren, informe que "està a punt de finalitzar-se". Tarno sí que ha destacat que "és bo reconèixer la història perquè no tornar a repetir-la".

A la Diputació Permanent del Congrés s'ha debatut, encara que no ha prosperat per manca de suports, una altra petició de compareixença de Cospedal, també del PNB i d'ERC, sobre un incident ocorregut el passat 25 de juliol quan dos caces Eurofighter "van causar una gran alarma social "en fer una passada rasant sobre la pista central de l'Aeroport de Bilbao, a Loiu (Bizkaia).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS