dilluns, 25 de setembre del 2017

Recordem les declaracions que més controvèrsia han creat sobre els catalans . Francisco Silvela (1900): "El catalanismo es una enfermedad nerviosa" . Gonzalo Queipo de Llano (1936 o 1938): "Convertir Barcelona en un inmenso solar". Manuel Fraga (1968): ocuparem Catalunya tantes vegades com calgui . Santiago Bernabéu (1968): “Me gusta Cataluña y la quiero, a pesar de los catalanes”.






Francisco Silvela (1900): "El catalanismo es una enfermedad nerviosa"

“Yo creo que hay un gran número de enfermedades, y singularmente las enfermedades nerviosas, para las cuales es perfectamente perjudicial todo lo que sea excitación, y aun la conversación sobre ellas; y no le doy al catalanismo más alcance ni más carácter que el de una verdadera enfermedad nerviosa.” El president del Consell de Ministres, Francisco Silvela, va anar un pas més enllà qualificant el sentiment català de malaltia durant la sessió del Congrés dels Diputats del 20 de febrer de 1900.

Gonzalo Queipo de Llano (1936 o 1938): "Convertir Barcelona en un inmenso solar"

La Guerra Civil emmarca algunes de les frases més polèmiques sobre els catalans. La tensió territorial augmentava al mateix ritme en què els militars deixaven anar frases com bales. En un dels famosos discursos que el general Gonzalo Queipo de Llano feia a Ràdio Sevilla va afirmar que la intenció dels insurrectes era transformar "Madrid en un vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar". L'any en què es va pronunciar la frase varia en funció de la font, ja que alguns la situen el 1936 i, d'altres, el 1938.

"¡Perros catalanes! ¡No sois dignos del sol que os alumbra!"

La frase “¡Perros catalanes! ¡No sois dignos del sol que os alumbra!” s'atribueix a diferents personatges. Segons una versió, l'hauria pronunciada el canonge de Salamanca José Artero en una missa celebrada a la catedral de Tarragona el gener del 1939. Segons una altra font, l'autor seria Wenceslao González Oliveros, governador de Barcelona entre el 1939 i el 1940 i, segons una tercera, l'hauria pronunciada el coronel Antonio Aymat el 1939. Els historiadors que hem consultat per fer aquest article ens diuen que sembla pròpia de González Oliveros, tot i que no en tenen cap certesa. El que sí que sabem és que es va pronunciar.
Luis de Galinsoga (1959): "Todos los catalanes son una mierda”

“Todos los catalanes son una mierda”, aquesta és la frase que el director de ‘La Vanguardia’ durant el franquisme va cridar dins l’església de Sant Ildefons de Barcelona. El periodista va protestar a la sagristia perquè el sermó havia estat pronunciat en català, i, després que expliquessin que hi havia autorització per fer ús de l’idioma, va clamar la frase que li va costar el càrrec.

Els fets que es van succeir arran d'aquesta frase van ser anomenats posteriorment amb el nom d''Afer Galinsoga'. A l'onada de protestes que aquesta va generar cal afegir-hi la pèrdua de subscriptors que va patir 'La Vanguardia'. El periodista, per la seva part, va negar aquestes paraules i va difondre la seva admiració envers Catalunya. Finalment, el Consell de Ministres va decidir resoldre el conflicte destituint-lo.

No obstant això, aquesta no va ser l'única vegada que Galinsoga havia manifestat la seva animadversió envers Catalunya. Durant la guerra havia escrit 'Delenda est Cataluña' ('Catalunya ha de ser destruïda, anihilada'), i, tal com explica Lluís Foix al llibre 'Porta giratòria', de tant en tant, mentre va ser director de 'La Vanguardia', es posava a cridar enmig de la redacció: “¡Estoy en territorio conquistado!”. De fet, sota el seu comandament el diari va publicar portades clarament feixistes.

Manuel Fraga (1968): ocuparem Catalunya tantes vegades com calgui

“Haré todo lo posible para evitar que se destruya la unidad nacional. Cataluña fue ocupada por Felipe IV; fue ocupada por Felipe V, que la venció; bombardeada por el general Espartero, que era un general revolucionario, y la ocupamos en 1939 y estamos dispuestos a ocuparla tantas veces como sea necesario y para ello estoy dispuesto a coger el fusil de nuevo. Por consiguiente, ya saben a qué atenerse, y aquí tengo el mosquetón para volverlo a utilizar.”

Sembla que aquesta va ser la resposta que li donà Fraga a l'empresari i promotor cultural Joan Baptista Cendrós ('mister Floïd') quan aquest li va demanar aixecar l’ordre de retirada de la 'Història de Catalunya il·lustrada', de Ferran Soldevila, que havia publicat Edicions Proa.

Santiago Bernabéu (1968): “Me gusta Cataluña y la quiero, a pesar de los catalanes”

La rivalitat futbolística va anar un pas més enllà després de la declaració de Santiago Bernabéu en què assegurava: “Me gusta Cataluña y la quiero, a pesar de los catalanes”. El futbolista i president esportiu va assenyalar, més tard, que les seves paraules havien estat tergiversades pel periodista. No obstant això, la frase que va pronunciar durant l’entrevista que li va dedicar la revista local ‘Murcia Deportiva’ ja havia recorregut la regió i augmentat la rivalitat no només futbolística, sinó també territorial. Finalment, ‘Murcia Deportiva’ va ser expedientada per posar en perill la integritat de les terres.

José Ignacio Wert (2012): "Españolizar a los alumnos catalanes"

En aquest article no podia faltar l’exministre d’Educació, Cultura i Esports que més protestes ha provocat durant els últims anys. José Ignacio Wert va elaborar la Llei orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), un decret que ha creat controvèrsia des del dia del seu anunci, entre altres coses, pel fet que les llengües de les comunitats autònomes quedin relegades, inicialment, com a “assignatures d’especialització optatives”.

“Españolizar a los alumnos catalanes” és una de les frases de l’exministre que més polèmica ha despertat. Wert va pronunciar-la en una sessió del Congrés dels Diputats. Era la seva manera d'explicar l’objectiu del govern de Rajoy: aconseguir que els alumnes catalans “se sientan tan orgullosos de ser españoles como catalanes”. 

Juan José Imbroda (2017): "Los ‘piraos’ independentistas de Cataluña"

L’era d’Internet continua en expansió i les opinions expressades sense embuts incendien sovint les xarxes socials. Un exemple ben recent és el del president de Melilla, Juan José Imbroda, que va dedicar aquestes paraules a través del seu compte oficial de Twitter: “Qué ‘pesadez’ lo de los ‘piraos’ independentistas de Cataluña”. El debat no va trigar a arribar i la facilitat amb què es poden transmetre opinions augmenta la controvèrsia i la polèmica. 
Que "pesadez" lo de los "piraos" independentistas de Cataluña. Hartazgo de viajes a ninguna parte. Insufribles ya.! Puff!! .




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS