dimarts, 24 d’octubre del 2017

Qui voldria viure en un estat on el seu president es fon el patrimoni de la Seguretat Social en cinc anys, situació que per a una empresa suposaria la seva liquidació. Quan va arribar al Govern el 2011, Mariano Rajoy es va trobar amb uns comptes de la Seguretat Social sanejades amb un elevat patrimoni. Cinc anys després, l'institut de previsió es troba en una situació que, si es tractés d'una empresa privada, obligaria a la seva dissolució.





























El patrimoni net de la Seguretat Social es va situar al tancament de l'exercici de 2016 en números vermells: -176.000.000 d'euros, d'acord amb les xifres de la liquidació de l'organisme practicada per la Intervenció General que acaba de publicar a la seva pàgina web. El 2011, estava en quasi 68.500 milions, després que en l'exercici precedent toqués el seu màxim històric, en els 70.341.000.
La sagnia patrimonial de la Seguretat Social ha estat constant en els últims exercicis

Els experts consultats apunten que, tot i això, les mútues ajudaran a maquillar la situació patrimonial del conjunt del sistema de previsió. Encara que les seves xifres de l'últim exercici no s'han publicat encara, les fonts consultades estimen que aquests ens tancaran amb un patrimoni d'entorn als 7.000 milions d'euros; amb això, el compte general del sistema de la Seguretat Social mostrarà una situació patrimonial d'uns 6.800 milions.

Fins a l'any 2010 el patrimoni de la Seguretat Social anava en augment. En l'últim any de la legislatura de Rodríguez Zapatero, el patrimoni va patir una petita caiguda. Però des de llavors "les reserves públiques reflecteixen un desvalijamiento", segons afirmen els experts.

L'evolució del patrimoni de la Seguretat Social ha anat evolucionat gairebé en paral·lel a la del seu Fons de Reserva (conegut com la guardiola de les pensions), que l'executiu de Rajoy ha espremut fins pràcticament esgotar-lo. El fons, que se situa actualment els 11.600 milions d'euros, és el principal actiu de la Seguretat Social, tot i que també hi ha dins d'aquesta partida els immobles que posseeix en propietat i altres béns amortitzables.

La pèrdua patrimonial de la Seguretat Social és pràcticament equivalent als diners que el Govern ha tret de la guardiola de les pensions en els últims anys que porta el PP al poder: 67.337.000. En l'últim exercici auditat, el sistema de previsió social ha perdut 20.000 milions del seu patrimoni; mentre que en aquest temps s'han utilitzat més de 17.000 milions del Fons de Reserva.

Els experts consultats destaquen que la situació patrimonial de la Seguretat Social, traslladada a l'àmbit mercantil, suposaria que una empresa no val res. "És el que tècnicament es coneix com a causa de dissolució, tret que els responsables de l'empresa injectin capital a la societat", apunten les citades fonts. "Tenim ara l'únic sistema de seguretat social del món amb patrimoni negatiu", subratllen.

El deteriorament dels comptes de la Seguretat Social és fruit, igualment, segons els experts, del model de creació d'ocupació de baixa qualitat desenvolupat per Mariano Rajoy des que va arribar al Govern, amb la reforma laboral de febrer de 2012. Tot i que ara la xifra d'afiliats s'ha recuperat, els nous cotitzants aporten menys als comptes del sistema que garanteix les pensions que els que hi havia abans, per la baixada dels salaris o l'augment dels treballs precaris (per hores, o temporals).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS