dissabte, 4 de novembre del 2017

L'ONU insta el Govern espanyol a revertir la decisió sobre l'autonomia catalana. "Negar a un poble el dret a expressar-se sobre el tema de l'autodeterminació, negar la legalitat d'un referèndum, fer servir la força per evitar la celebració d'un referèndum i cancel·lar l'autonomia limitada d'un poble a manera de càstig constitueix una violació de Article 1 de l'PIDCP i del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals.






Expert independent de l'ONU insta el Govern espanyol a revertir la decisió sobre l'autonomia catalana

GINEBRA (25 d'octubre de 2017) - L'expert independent de l'ONU per a la promoció d'un ordre internacional democràtic i equitatiu, Alfred de Zayas, fa una crida a les autoritats espanyoles per a entaular negociacions de bona fe amb els líders a Catalunya després del anunci que el Govern espanyol suspendre l'autonomia de la regió. El 19 d'octubre, el govern espanyol va anunciar la seva intenció d'imposar un govern directe sobre la regió després que no es complís un termini que buscava posar fi a la campanya independentista catalana. La seva declaració és la següent:

"Lamento la decisió del Govern espanyol de suspendre l'autonomia catalana. Aquesta acció constitueix un retrocés en la protecció dels drets humans, incompatible amb els articles 1, 19, 25 i 27 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (PIDCP). De conformitat amb els articles 10 (2) i 96 de la Constitució espanyola, els tractats internacionals constitueixen la llei de la terra i, per tant, la llei espanyola s'ha d'interpretar de conformitat amb els tractats internacionals.

"Negar a un poble el dret a expressar-se sobre el tema de l'autodeterminació, negar la legalitat d'un referèndum, fer servir la força per evitar la celebració d'un referèndum i cancel·lar l'autonomia limitada d'un poble a manera de càstig constitueix una violació de Article 1 de l'PIDCP i del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals. Alternativament, fer front a l'aspiració dels pobles a l'autodeterminació de manera oportuna és una important mesura de prevenció de conflictes, com ho demostren les incomptables guerres que han ocorregut des 1945 que van trobar el seu origen en la negació de l'autodeterminació. s'ha d'encoratjar el diàleg i la negociació política per prevenir la violència.

"El govern espanyol sembla invocar el principi d'integritat territorial per justificar els intents enèrgics de silenciar la dissidència política i les aspiracions d'autodeterminació. Si bé el principi d'integritat territorial és important, com s'entén en moltes resolucions de les Nacions Unides, incloses les Resolucions 2625 i 3314 de l'Assemblea General, es pretén aplicar externament per prohibir les amenaces o incursions estrangeres en la integritat territorial dels Estats sobirans. Aquest principi no pot invocar-se per calmar el dret de totes les persones, garantides per l'article 1 dels pactes Internacionals de Drets Humans, a expressar el seu desig de controlar el seu futur. el dret a la lliure determinació és un dret dels pobles i no una prerrogativa dels estats a atorgar o denegar. En cas de conflicte entre el principi d'integritat territorial i el dret humà a la lliure determinació, és l'últim el que preval.

"Per descomptat, hi ha molts pobles arreu del món que aspiren a l'autodeterminació, ja sigui interna en forma d'autonomia o externa amb independència. I si bé la realització de l'autodeterminació no és automàtica o de autoexecució, és un dret humà fonamental que la comunitat internacional hauria d'ajudar a implementar.

"La llei internacional d'autodeterminació també ha progressat molt més enllà de la mera descolonització. Aplicant els 15 criteris continguts en el meu informe de 2014 (paràgrafs 63-77), és evident que cap Estat pot utilitzar el principi d'integritat territorial per negar el dret d'autodeterminació i que arguments sobre la legalitat de les accions preses pel parlament electe de Catalunya són immaterials. Tals arguments no anul·len el caràcter ius cogens de l'autodeterminació.

"L'única solució democràtica al impasse actual és suspendre les mesures repressives i organitzar un referèndum per determinar els veritables desitjos de la població en qüestió. Tal referèndum hauria de ser supervisat per la UE, l'OSCE i observadors privats, inclòs el Centre Carter".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS