divendres, 10 de novembre del 2017

UN COP S'HAN OMPLERT LES BUTXAQUES I HAN BUIDAT LA CAIXA DE LA SEGURETAT SOCIAL, La reforma de la contractació pública entrarà en vigor el 9 de març. Elimina els negociats per preu, obliga que el procés sigui més transparent i crea un nou organisme de vigilància de la contractació.






El BOE d'avui recull la nova Llei de Contractes del Sector Públic, la norma que reforma la contractació pública amb noves obligacions de transparència, l'eliminació dels procediments negociats per preu i la creació d'un organisme de vigilància.

La llei, aprovada el 19 d'octubre al Congrés, ha trigat 21 dies a arribar al BOE i, per tant, a posar en marxa la seva entrada en vigor, que finalment serà el 9 de març (quatre mesos després de la publicació d'avui ).

La Constitució estableix que "el Rei sancionarà en el termini de quinze dies les lleis aprovades per les Corts Generals, i les promulgarà i n'ordenarà la publicació immediata". Aquest termini, en aquesta ocasió, no s'ha complert: el Rei la va signar ahir, dia 8, 20 dies després de la seva aprovació.

No és l'únic retard. Amb l'aprovació d'aquesta llei, Espanya compleix la transposició de les directives europees aprovades el 2014. Això sí, ho fa un any i mig tard.

De fet, alguns dels grans canvis que porta la llei vénen marcats per Europa, com l'obligació de publicar les modificacions dels contractes (els famosos sobrecostos) i la fi de l'ús del procediment negociat -aquell en què s'adjudica un contracte sense concurs obert- per a contractes per sota d'un llindar de preu (si es segueixen permetent en altres supòsits).

Del negociat a l'obert simplificat
Un dels avenços més rellevants de la norma és el vedat l'ús del negociat per criteris de preu, que passen a tramitar mitjançant el nou procediment obert simplificat. Aquest nou procés es podrà utilitzar en contractes d'obres de menys de dos milions o de subministrament i serveis de menys de 100.000 euros en què els criteris d'adjudicació mitjançant judicis de valor no superin el 25% del total. La licitació es publicarà només en el perfil del contractant i els terminis de presentació de proposicions, adjudicació i formalització són més curts i senzills.

Això sí, els negociats no desapareixen, es mantenen quan hi hagi altres raons: si només es pot adjudicar a un empresari, en contractes secrets i reservats, si no funciona el procediment obert, quan no es poden establir els criteris de forma clara ...

Partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials tindran obligacions dins de la nova llei, imposades per la directiva europea, sempre que la majoria del seu finançament sigui pública i només per als grans contractes, amb l'excepció d'aquells destinats a les campanyes. No tenen les mateixes obligacions que les administracions públiques, però han de complir alguns requisits, com establir Instruccions clares de contractació basades en els principis de publicitat, transparència, concurrència, igualtat i no discriminació. A més, hauran adjudicar contractes a la millor oferta i comptar amb un perfil del contractant que publiqui licitacions i adjudicacions motivades.

Els contractes menors, aquells que es poden adjudicar de forma directa sense passar per tot el procediment de contractació, passen de ser aquells de menys de 50.000 euros en obres i 18.000 en serveis en subministraments als quals no superin els 40.000 i 15.000 euros, respectivament .

Un nou organisme

La norma crea un nou organisme de supervisió, destinat a vigilar el compliment de la llei i detectar pràctiques corruptes. Això sí, encara que es diu Oficina Independent de Regulació i Supervisió de la Contractació, la seva independència només està en el nom i sobre el paper: els seus membres, funcionaris, seran nomenats pel Govern. A més, dependrà orgànicament del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública. Podem havia demanat un nou organisme, però més independent; i Ciutadans la creació d'una secció dins de la CNMC, sobretot centrada en la vigilància de la competència.

Però, a més, durant la tramitació s'han inclòs algunes novetats importants, moltes d'elles centrades en l'obligació de publicar els informes que justifiquen les decisions que es prenguin. Per què es permet una modificació? Com es justifica amb una baixa temerària? Sobre decideixen qui s'emporta un contracte i basant-se en què? A partir de març de 2018, els contractes públics han d'incloure aquesta informació, juntament amb els noms de tots els licitadors participants, els informes previs o la composició de les UTE que es portin contractes públics.

Tota aquesta informació es publicarà en els perfils del contractant de cada administració i en la Plataforma de Contractes del Sector Públic de manera oberta, en formats reutilitzables i, com a mínim, per un període de cinc anys. Però, a més, es podran sol·licitar contractes anteriors via sol·licitud d'accés a la informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS