diumenge, 24 de desembre del 2017

La patacada electoral del PP i les subvencions que rep, vinculades a resultats, només cobreixen uns 130.000 euros dels 1,8 milions pressupostats. PSC tampoc cobreixen despeses.







La patacada electoral del PP no ha estat només polític, també econòmic. Tenint en compte els resultats, els pitjors de la seva història a Catalunya, la subvenció que rebrà per a despeses electorals serà pírrica: uns 135.000 euros, molt lluny dels 1,8 milions que, segons el partit, van destinar a la campanya. Així, el propi Partit Popular haurà de sufragar de la seva butxaca, sense ajuda de subvencions, gairebé 1,7 milions d'euros de la seva despesa en campanya.

La clau està sobretot en el fet que no hagi aconseguit grup propi, el que fa que no pugui accedir a les quantioses ajudes per a l'enviament de propaganda electoral, que s'acosten al milió d'euros per als partits que sí que obtenen grup i que tenen almenys un escó en totes les circumscripcions (Ciutadans, Junts per Catalunya, ERC i el PSC).

Amb els resultats -provisionales i amb el 99,89% escrutado- en una mà i el decret que es va publicar al BOE i regula com es reparteixen les ajudes, ja podem saber quins són els màxims que poden rebre les diferents formacions per cobrir despeses electorals i enviament de paperetes. En concret, establia una subvenció de 16.101,6 euros per escó, 0,61 per vot i 0,17 per elector per a l'enviament de propaganda electoral si es compleixen determinades condicions, com comptar amb grup propi. Uns càlculs que converteixen la campanya electoral del 21D per al PP en una ruïna.

CUP i PSC tampoc cobreixen despeses
No és l'únic partit al qual els mals resultats el deixen en negatiu. La CUP, que tampoc aconsegueix grup parlamentari al quedar-se amb quatre escons, no cobreix, amb ajuts, gairebé 270.000 euros dels 433.000 que va pressupostar. El resultat econòmic de la formació és ben diferent del que va obtenir el 2015, quan va gastar molt menys del que podia rebre i va estalviar 900.000 euros a les arques públiques.

Encara que sí obté grup parlamentari i escons en totes les circumscripcions, el PSC és el tercer partit al qual no li surten els comptes. Pressupostar, segons ha informat a diversos mitjans, 1,7 milions. Cobrirà, gràcies als ajuts electorals vinculades a resultats, poc més d'un milió i mig.

En altres casos, el resultat és just el contrari: els partits han gastat menys del que podrien reclamar com a subvenció electoral.

Aquestes quantitats poden variar alguns euros amunt o avall amb els resultats definitius i corresponen al màxim que poden rebre. Això és: els partits obtindran ajudes només per la quantitat que puguin justificar, ja sigui en despeses electorals o en enviament de paperetes.

Segons van informar les principals formacions a La Vanguardia i altres mitjans, Ciutadans tenia un pressupost de 2,1 milions per a aquesta campanya, 1,8 milions tant ERC com el PP; una mica menys, 1,7, el PSC; 1,4 a Junts per Catalunya; i, amb quantitats molt més baixes, Catalunya en comú - Podem (una mica més de 790.000 euros) i la CUP (433.000).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS