dissabte, 6 de gener del 2018

Qualsevol operació d'endeutament ha de seguir comptant amb l'aprovació del Consell de Ministres. Segueixen vigents després de les eleccions a més del 155, els comptes catalans, el Ministeri porta aplicant mesures graduals de control de la despesa català des de juliol.







El BOE d'avui recull una ordre ministerial que publica el nou acord sobre Catalunya de la Comissió Delegada del Govern per a assumptes econòmics, l'entitat que des de juliol ha anat aprovant de forma progressiva un control cada vegada més ferri dels comptes de la Generalitat de Catalunya , fins a desembocar en el control gairebé total establert per l'article 155. Les mesures -pagaments a través d'Hisenda, necessitat d'autorització per financiarse- no posen el fre, de moment.

Aquesta resolució substitueix l'aprovada al setembre, que va imposar tancament de l'aixeta dels pressupostos -excepte per a serveis bàsics-, control de pagaments i avisos als bancs perquè no aprovessin moviments sense el vistiplau del ministeri que dirigeix ​​Cristóbal Montoro. Poc després va arribar el 155 i un pas més: presa de la conselleria per part del ministre i alts càrrecs d'Hisenda ocupant les funcions que fins llavors desenvolupaven persones de confiança d'Oriol Junqueras. Des de llavors, les dues decisions corren en paral·lel.

La novetat més important és que el proper 31 de desembre perdrà la seva vigència l'acord de no disponibilitat dels pressupostos, la mesura que no permet cap despesa que no estigués destinat a pagar els serveis bàsics. Això sí, no aclareix com s'articularà el control a partir l'1 de gener del 2018, amb un exercici pressupostari nou. Però, de moment, Hisenda segueix dirigint de forma directa la Conselleria d'Economia.

L'ordre publicada avui al BOE, al contrari que les anteriors, no marca quin serà la seva durada, és a dir, fins quan es mantindran aquestes mesures de control. La de setembre establia en el seu articulat que estaria vigent fins que "desaparegui la situació de risc per a l'interès general a la Comunitat Autònoma de Catalunya o sigui necessari per garantir la prestació dels serveis públics a la Comunitat Autònoma".

Segueix el control de pagaments i endeutament i els avisos a bancs i proveïdors
Les noves regles, aprovades el mateix dia de les eleccions, el 21 de desembre, mantenen l'obligació que els pagaments que s'hagin de fer per pagar serveis bàsics amb diners del sistema de finançament autonòmic hagin de passar per Hisenda, amb la justificació prèvia que els fons no es destinen a activitats "il·legals" o contràries a sentències judicials, com les del Constitucional.

Tot passa pel compte del Banc d'Espanya creada l'octubre i on s'estan transferint, de manera mensual, les quantitats corresponents al finançament català.

També roman l'obligació de proveïdors i entitats bancàries o consultories d'avisar si detecten usos dels diners públics per a aquests fins. I qualsevol operació d'endeutament ha de seguir comptant amb l'aprovació del Consell de Ministres.

Però la nova resolució permet, en casos "excepcionals" i justificats per l'interventor, transferències d'aquests fons del finançament autonòmic a la Generalitat per, per exemple, el pagament de nòmines. Això sí: tenen 15 dies per retre comptes sobre què han fet amb aquests fons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS