diumenge, 11 de març del 2018

El decret del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021, anunciat ahir en Consell de Ministres, un altre nou engany del poder legítim feixista que ens governa. La lletra petita del decret no garanteix l'ajuda del lloguer a tots els habitatges amb ingressos per sota de tres vegades l'IPREM. L'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM) és un índex emprat a Espanya com a referència per a la concessió d'ajudes, subvencions o el subsidi d'atur. Va néixer el 2004 per substituir al Salari Mínim Interprofessional com a referència per a aquests ajuts.







El text estableix un requisit econòmic més estricte que l'anunciat: no superar 1,5 vegades l'IPREM si viu una persona, amb 0,5 addicional per cada adult en l'habitatge. Els qui no es trobin dins d'aquest supòsit només rebran l'ajuda si queden diners.

El BOE d'avui recull el decret del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021, anunciat ahir en Consell de Ministres. Entre les nou mesures incorporades destaca el nou programa d'ajudes per al lloguer. En l'anunci d'aquest divendres, el Govern va avançar que podrien accedir les llars en què els ingressos no superessin tres vegades l'IPREM (l'indicador públic de renda d'efectes múltiples), és a dir, que estiguessin per sota dels 22.589,28 euros anuals. Però la veritat és que la lletra petita del decret no garanteix que tots els que compleixin aquest requisit accedeixin a les ajudes.

L'apartat que estableix els requisits econòmics per accedir a la subvenció incorpora diversos matisos que no es van anunciar ahir. El primer, que les comunitats autònomes poden establir màxims d'ingressos diferents -i també mínims- de forma justificada. El segon, que aquesta xifra de tres vegades l'IPREM no és l'única que no es pot superar per accedir-hi.

Com es va explicar ahir, els ingressos de tots els habitants de l'habitatge -tinguin relació familiar d'algun tipus o no- no podran ser superiors a tres vegades l'IPREM (22.598,28 euros). Aquest llindar s'aixeca fins a les quatre vegades en el cas de famílies nombroses i discapacitats, i fins a cinc per a famílies nombroses de categoria especial i cert tipus de discapacitats més greus. Fins aquí, el que va anunciar ahir.

Però superar aquesta primera barrera no és suficient. El decret estableix que, a més, els ingressos han de ser iguals o inferiors a un altre barem: el límit màxim d'ingressos de la unitat de convivència (LIUC) que estableix l'article 17, de 1,5 vegades l'IPREM per a habitatges amb un sol adult . És a dir, una família monoparental no podria accedir als ajuts si supera els 11.294,64 euros.

Aquest límit puja 0,5 vegades l'IPREM per cada adult a la llar a partir del segon (sempre per sota de les tres vegades l'IPREM del primer barem). Així, una família amb dos pares ha d'estar per sota dels 15.000 euros per poder optar a les ajudes. Aquest límit, el LIUC, també s'amplia en el cas de famílies nombroses i discapacitats.

Llavors, què passa amb aquells que superen aquest LIUC, no anunciat ahir, però estiguin per sota del llindar de 3 vegades l'IPREM? ¿Podran accedir? El decret no ho garanteix. Només "podran" rebre les ajudes si sobren diners del pressupost consignat després repartir-les entre els que sí que ho compleixin. I es farà per ordre de prioritat, tenint en compte la relació entre els ingressos i aquest LIUC.

Diu el decret: "Si les sol·licituds presentades en una convocatòria d'ajudes que compleixin el que assenyala els punts 1 i 2 anteriors són inferiors al nombre d'ajudes que puguin ser acceptades d'acord amb l'crèdit pressupostari habilitat a la mateixa, podran resultar beneficiaris aquells sol·licitants les unitats de convivència tinguin ingressos que no superin tres vegades l'IPREM, prioritzant l'accés amb la mateixa fórmula ".

Les CCAA poden canviar els llindars
L'ajuda només es podrà cobrar si el lloguer és inferior a 600 euros però algunes comunitats podran elevar aquesta xifra fins a 900 euros si així ho justifiquen en el conveni bilateral amb el Ministeri de Foment. Això, anunciat ahir, no és l'únic que les comunitats autònomes podran modificar.

Segons el text del decret, podran reduir el límit màxim d'ingressos, és a dir, fer més difícil l'accés, "en funció de les circumstàncies demogràfiques o econòmiques i d'amuntegament o sobreocupació que al seu judici ho aconsellin". A més, podran establir també un mínim d'ingressos per poder optar als ajuts.

Una altra de les coses que es va anunciar ahir és que l'ajuda podrà suposar fins a un 40% del lloguer, una xifra que puja al 50% en el cas de menors de 35 i majors de 65 anys. Això sí, si en les seves comunitats el límit és de 900 euros, no notaran tant aquesta diferència: de 601 a 900 només se'ls aplicarà el 30%.

Els requisits per accedir, punt per punt
Cal tenir nacionalitat espanyola o residència legal, de manera que els que no tinguin papers no podran accedir-hi.

Ser titular del contracte d'arrendament i demostrar, amb el padró, que la casa és la residència habitual.
No podran accedir els que tinguin una altra casa en propietat -excepte si demostren que no poden viure aquí en alguns casos- o aquells amb relacions familiars o societàries amb l'arrendador.
La suma dels ingressos dels habitants (base imposable general i de l'estalvi) no pot superar tres vegades l'IPREM (quatre o cinc vegades en cas de famílies nombroses o discapacitats, depenent del grau).

La suma dels ingressos dels habitants no pot superar 1,5 vegades l'IPREM si viu un adult, amb 0,5 vegades el primer extra a partir del segon (i sense superar les tres vegades en total). Aquesta xifra s'amplia en cas de famílies nombroses o discapacitats. Els que no compleixin aquest requisit però no l'anterior poden optar només si queden diners en el pressupost i per ordre de prioritat.

Per calcular els ingressos s'utilitzarà la suma de la base imposable general i la base imposable de l'estalvi de l'última declaració de la renda.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

CONGRATULACIONES POR VUESTROS COMENTARIOS